Nodokļu progresivitāte


Es parasti jautājumos par nodokļu progresivitāti esmu turējies mazliet patālāk. Savulaik, strādājot vēl LR galvenajā finanšu iestādē, taisīju modeli, ar kura palīdzību var izrēķināt progresivitātes pakāpju ieviešanas ietekmi uz iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) kopējiem ieņēmumiem. Modelis bija uzbūvēts tā, ka varēja ieviest līdz 3 pakāpēm un brīvi “spēlēties” ar neapliekamā minimumu, atvieglojumu par apgadāmajiem un katras pakāpes individuālo %likmi. Tas bija laikam vēl 2010. gada sākums, kad diskusija par progresīvo IIN sasniedza jaunus augstumus.
Kopš tā laika, man atmiņā iesēdies būtisks apstāklis. Ir ļoti liela nozīme tajā, ko mēs saprotam ar jēdzienu progresivitāte. Daudzi teic, ka vajag progresivitāti, bet kad saskaras ar reālajiem skaitļiem, tad uzreiz sākas pretestība, jo redziet latiņu, no kuras iestājas progresivitāte, vajag tieši virs sava atalgojuma līmeņa… dažu gadu laikā dzirdēju n-tos variantus progresivitātei, bet kompromisu par cipariem, nē.
Diemžēl, ja mēs aizskaram tikai “augšējo” algu decili, tad fiskālais efekts pēc būtības ir tuvu nullei… Ok, daži miljoni klāt budžetā. Bet, ja doma ir samazināt IIN likmi apakšai, bet palielināt “augšai”, tad jāņem vērā, ka, lai “apakšai” samazinātu IIN likmi par 1 procentu punktu, “augšai” likme būtu jāpalielina daudz, daudz vairāk. Protams, variants ir aiztikt arī vidusslāni – cilvēkus, kas saņem atalgojumu ap mediānas līmeni. IIN budžeta ieņēmumus veido algas, kas tuvu mediānai, nevis pirmā vai otrā decile no augšas. Tomēr šādā gadījumā gribētu redzēt sabiedrības reakciju, kad progresivitātes pakāpe tiktu ieviesta teiksim vidējās algas + 100Ls līmenī. Manuprāt, tas tikai radītu efektu, ka vismaz oficiālie ienākumi “spiestos” zem ieviesto progresivitātes pakāpju robežām.
Bet ok, aprēķini, lai paliek citai reizei – neizslēdzu, ka varbūt pat var panākt kādu optimālu variantu, pie kura varētu ieviest IIN progresivitāti. Man ir pēc būtības viens jautājums, kas mani šķir no progresivitātes aizstāvja pozīcijas.
Kāds ir progresīvā IIN nodokļa signāls no valdības cilvēkam? Jo vairāk strādāsi, jo margināli mazāki tev būs ienākumi. Jo vairāk būsi ieguldījis izglītībā, jo mazāka būs robežatdeve… Tas nozīmē, ka apdāvinātam un izglītotam cilvēkam, kas iegulda laiku un līdzekļus savā attīstībā uz savas muguras ir “jāvelk” cilvēki, kuri nevēlas attīstīties, strādāt, izglītoties? Es tiešām šo nesaprotu un varbūt mani kāds var apgaismot par šo jautājumu.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Bronza Tamperē

Komo ezers un Lugano

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā