Pāriet uz galveno saturu

Interneta veikali, kas sūta preces uz Latviju

Šodien iedomājos, ka nu jau ir pagājuši aptuveni 10 gadi kopš veicu savu pirmo pirkumu ārzemju interneta veikalā un ar to iesāku savu "starptautiskā šopinga" karjeru. :) Kopš tā laika esmu iepricies un tirgojis neskaitāmos i-neta veikalos - iedomājos, ka varbūt kādam mana pieredze var noderēt.

eBay

Protams, pasaulē populārākais interneta veikals ir eBay.com (vai attiecīgi .co.uk, .de, .it utt.). Caur eBay savulaik esmu pircis visu, ko vien var iedomāties - portatīvos datorus, fotoaparātus, drēbes, dažadas rezerves daļas sadzīves tehnikai, grāmatas un daudz, daudz ko citu. Iepērkoties ar eBay jāatcerās šādas lietas:
  • Sūtot no Eiropas var nedomāt par PVN un muitas nodokli, bet sūtot no valstīm, kas nav ES, būs jāmaksā nodokļi. Par to vairāk šajā rakstā, jo sākot 2013.gadu atkal nelielas izmaiņas.
  • Visbiežāk eBay vidē darīšana ir nevis ar profesionālu pārdevēju (uzņēmēju, vai kādu, kurš ar to regulāri nodarbojas), bet gan vienkārši cilvēku, kurš grib pārdot savā īpašumā esošu lietu (īpaši tas attiecas uz lietotām precēm).
  • Iepriekšējā iemesla dēļ pirkšanas pieredze katru reizi var būtiski atķirties - sūtījuma ilgums, sūtīšanas cenas, iepakojuma kvalitāte, preces kvalitāte, komunikācijas kvalitāte - tas viss var ļoti būtiski atšķirties.
  • eBay var piedalīties izsolēs vai pirkt preces jau par fiksētu cenu.
  • eBay ļoti stipri aizsargā tieši pircējus, mazāk pārdevējus. Ja prece nav patikusi var sūtīt atpakaļ (atkarībā no pārdevēja definētā laika perioda) - gan par atpakaļsūtīšanu jāmaksā pašam, kas bieži ir visai nerentabli. Tomēr, ja prece neatnāk vispār, tad caur eBay vai Paypal sistēmām droši var dabūt naudu atpakaļ.
  • Viens no eBay stūrakmeņiem - atsauču (feedback) sistēma. Pircējs un pārdevējs pēc katra darījuma atstāj viens otram atsauksmi - pozitīvu, neitrālu vai negatīvu + īsu komentāru. Tas ir gan eBay sistēmas drauds, gan priekšrocība. No vienas puses tā var vieglāk atpazīt labus pārdevējus, no otras puses atsauces bieži kļūst par šantāžas objektu (par to pie pādrošanas).
  • Ja vēlaties būt droši, ka pārdevējs ir labs un uzticams, tad ir vērts iepirkties no pārdevējiem, kuriem ir daudz atsauksmes (nu vismaz virs vairākiem simtiem) un vismaz 99.5% no tām ir pozitīvas. Protams, ir vērts palasīt arī pēdējos komentārus - dažreiz pircēji atstāj negatīvus komentārus par lietām, kur paši ir vainīgi. Piemēram, "Nepatika pārdevējs, jo viņa pārdotā kleita man nepiestāvēja". :D
Vairākus gadus esmu arī tirgojos sev nevajadzīgās lietas eBay vidē. No vienas puses ir savas priekšrocības - lielāks pircēju daudzums, kas garantē preces nopārdošanu, bet ir savi riski. Tādēļ tirgojot savas preces eBay, jāatcerās sekojošas lietas:
  • Par katru soli ir jāmaksā. Sludinājuma ievietošana maksā, sludinājuma izdaiļošana, izcelšana - maksā. Preces pārdošana - maksā, t.i. par katru preci, ko pārdod eBay ir jāmaksā eBay nodeva - aptuveni 10% (atkarīgs no preces un pārdošanas veida). Tādēļ ir jārēķina vai izdevīgi tirgot eBay - iespējams prātīgāk savā rīcībā esošo mantu nopārdot tepat caur ss.lv.
  • eBay ļoti aizsargā savus pircējus. Tādēļ ir virkne sliktu cilvēku, kas izmanto eBay rūpes par pircējiem negodprātīgi. Pasūta preci, un tēlo, ka neko nav saņēmuši. Rezultātā tu zaudē gan preci, gan naudu. Ja atsakies atmaksāt naudu, viņi sola atstāt tev negatīvu atsauksmi (kas ļoti slikti atsaucas uz nākotnes darījumiem). Turklāt Paypal strīdu izskatīšanas gadījumos tāpat parasti lemj par labu pircējam. Esmu n-tās reizes ieberzies ar pircējiem no Brazīlijas - tur vesela banda šajā jomā strādā. Bieži negodīgie pircēji sola atstāt negatīvu atsauci, ja nesamaksāsi viņiem. 
Bookdepository.com

Lai arī pasaulē slavenākais grāmatu interneta veikals ir Amazon, es tomēr esmu iecienījis tieši bookdepository.com. Jo reģistrācija vienkārša un sūtīšanas izmaksas iekļautas grāmatas cenā, t.i. tā cena, ko redzat, ir tā cena, ko samaksāsiet. Visas grāmatas, ko jebkad esmu meklējis, esmu šeit atradis. Piegāde parasti zem 2 nedēļām. Ļoti bieži arī dažādas akcijas, izpārdošanas. Grāmatas nāk no Eiropas, tādēļ ar nodokli nebūs apliekamas.

Iherb.com

Lielākais veselīgas dzīves i-neta veikals ASV. Dažāda veida kosmētika, ēdieni, higiēnas preces utt. Es regulāri pasūtu tējas, garšvielas, dažādus pārtikas piedevas, vitamīnus u.c. lietas. Pārsvarā jau dažādas ar ēdienu saistītas lietas - var atrast ļoti labas garšvielas un riekstu maisījumus, kļavu lapu sīrupus, tējas, šokolādes, godži ogas, rozā sāli, u.tml. Pasūtu arī nubian heritage ziepes, melno ķimeņu eļļu, dažādus ādas kopšanas līdzekļus (liela izvēle tiem, kas mokās ar psoriāzi).
Sūtīšana uz LV - 4-6$ par 1.8 kg. Ir iespējams sūtīt arī ar DHL un UPS, bet cenas ievērojami lielākas + riskējat, ka atmuitot vajadzēs lidostā.
Par nodokļiem ir interesanti. Teorētiski ir jāmaksā, praktiski - kā kurā reizē. Man ir bijuši gadījumi, kad vienlaicīgi pasūtu divas paciņas, abas 45$ vērtībā. Viena atnāk - jāmaksā PVN, otra - nav jāmaksā. :D Noformētas vienādi.

Asos.com

Drēbes no UK. Uz izpārdošanām var atrast diezgan prātīgus piedāvājumus.

DX.com

Ķīniešu "barahlovka". Viss lētais ķīniešu ražojums - viss, ko vien var iedomāties. Sūtīšanas izmaksas iekļautas jau preces cenā. Uz labu kvalitāti nav ko cerēt, bet, ja ir vēlme iegādāties kādu rezerves daļu tehnikai, tad kāpēc to darīt caur eBay.com, ja šis ir pirmavots?

Alibaba.com

Ja ir vēlme iepirkties vairumā vai meklējat sev biznesa partneri, tad šī lapa ir kā radīta tam. Vairumtirgotāji, ražotāji, izejvielu piegādātāji utt.

Lebensmittel.de

Vācijas pārtikas tirgotāja mājas lapa. Tiem, kam patīk kādi Vācijā pieejami, bet Latvijā nepieejami produkti. Liela bioproduktu izvēle. Tāpat arī dažāda veida sadzīves preces un sadzīves ķīmija, kas ražota Vācijā nevis Polijā. Sūtīšanas cenas gan pacēluši līdz 25 Eiro par 25 kilogramu kasti. Bet ja pareizi atlasa preces, tad sūtīšanas izmaksas nosedzas ar uzviju.

P.s. Padalieties komentāros, ja zināt kādus citus labus i-neta veikalus, kas sūta uz LV.

Komentāri

  1. Zinu, zinu, vēl ir tāds Amazon.com, viņš arī Amazon.de, viņš arī Amazon.co.uk :)

    Jāpiezīmē, ka ne visi tirgotāji sūta savu preci uz Latviju. Tad jāizmanto kāda starpniekfirma "drošākā" valstī, kura par komisijas maksu saņem preci, un pārsūta uz Latviju. Piemēram, http://www.lbss.lv Vācijā

    AtbildētDzēst
  2. Sporta precēm ļoti oki ir http://www.sportsdirect.com/
    Saprātīgas cenas un piegāde 2.nedēļu laikā no UK.

    AtbildētDzēst
  3. 1) Apavu milzis spartoo.eu. Piegāde ar UPS kurjeru 8 dienu laikā līdz durvīm 10.50Euro, bet apavu izvēle tiešām ir milzīga. Ir pie mums nenopērkami apavu zīmoli, turklāt ik pa laikam ir arī ļoti labas atlaides. Esmu arī sūtījusi atpakaļ apavus, kas neder. Par to papildus nav jāmaksā un UPS kurjers pats atbrauc pēc apaviem. Apmaksā visu diezgan ātri un godīgi.

    2) Labi apģērbi visai ģimenei boozt.com. Piegāde par pirkumu virs 49Euro bez maksas. Nav nācies neko sūtīt atpakaļ :)

    3) lēti, bet skaisti sieviešu apģērbi boohoo.com. Piegāde 6.99 UK mārciņas. Var nopirkt ļoti smukas kleitas kādiem īpašiem pasākumiem, netērējot par to lielas summas. Noderīgi, ka apģērbs ir redzams ne tikai foto, bet ir arī video ar modeli. Arī nekas nav sūtīts atpakaļ :)

    4) Un bērnu preču veikali - autokindersitz.com (lētāki autokrēsliņi kā pie mums); mytoys.de (viss, ko vien var iedomāties bērniem, turklāt liela izvēle, daudz dažādas firmas un super kvalitāte); jako-o.com.

    Lai dzīvo internetveikali!

    Jūlija

    AtbildētDzēst
  4. Bookdepository alternatīva ir wordery.com, dažkārt lētāk, dažkārt dārgāk. Pieredze liecina, ka atsūta uz Latviju ātrāk nekā BookDep.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Komo ezers un Lugano

Jau izsenis esmu gribējis aizbraukt uz Komo ezera apkārtni. Tomēr katru gadu, pienākot atvaļinājuma ceļojuma izvēlei, izvēlējāmies ko citu. Jo no vienas puses Komo ezera apkārtne ir debešķīgi skaista, bet ir arī savi mīnusi – daudz tūristu un ceļot pa apkārti ir arī padārgi, jo apgabals mudž no slavenajiem&bagātajiem. Tomēr šogad, plānojot atvaļinājumus, saskārāmies ar laika ierobežojumiem, tādēļ izvēlējāmies beidzot veikt jau sen izstrādātu maršrutu (šķiet, ka 2-3 gadus atpakaļ diezgan detalizēti jau biju uztaisījis šo maršrutu). Viena no skaistajām mājām Komo ezera krastā Izlidošanas dienā jutos mazliet dīvaini. Vēl iepriekšējās dienas rītā modos Parīzē, tagad mājās, bet jau bija jādodas tālāk. Faktiski mājās tik vien kā paspēju kā nomainīt "komandējuma komplektu" uz "atvaļinājuma komplektu" un aiziet. Tomēr jāatzīst, ka vēl pirmās dienas Itālijā jutos ne savā ādā – tā kā vēl domās Parīzē, tā kā mājās, bet nē – jau Itālijā. :) Villa Balbinel

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā

Šoreiz nedaudz par mūsu ceļojumu uz Sicīliju. Atšķirībā no iepriekšējām reizēm man ir slinkums daudz rakstīt, tāpēc centīšos īsi, uzsvarus liekot uz padomiem un piedzīvojumiem. Kāpēc Sicīlija? Sicīlija ir fantastiska vieta tās vēstures dēļ. Ja mēs runājam, ka Latvijai ir gājušas pāri visas tautas pēc kārtas, tad ir vērts ieskatīties kam tik nav piederējusi Sicīlija. Un tieši tas raisa interesi – Sicīlija ir 2.5 reizes mazāka par LV, bet tik dažāda. Atsevišķos Sicīlijas reģionos ir jūtams Grieķu, Romiešu, Bizantijas, Normāņu un Arābu pieskaņa. Tik dažāda arhitektūra, tik dažāda virtuve, cilvēki un ikdiena. Un to visu var apskatīt salīdzinoši īsā laika periodā. Tieši tāpēc izvēlējāmies Sicīliju – emocijām un jauniem iespaidiem pilns ceļojums tikai 2 nedēļās. Uzreiz varu teikt, ka nav iespējams 2 nedēļās apskatīt visu Sicīliju – intuitīvi šķiet, ka pietrūka kādas 10 dienas, bet tas labi – tātad būs kādreiz iemesls atgriezties. Neapskatījām Sicīlijas dienvidaustrumu daļu ar kalnu pilsētām

Bronza Tamperē

 Nav jau daudz ko rakstīt, paši visu redzējāt. Mums bija tā priekšrocība būt Tamperē, arēnā. Laikam ir bijis vērts dzīvot Somijā pēdējos sešus gadus, kaut vai, lai piedzīvotu 28.maija vakaru Tamperē. Hokeja spēle paliks vēstures grāmatām, bet man atmiņās paliks notiekošais pašā arēnā un ne-latviešu reakcijas uz notiekošo. Mums, LV hokeja faniem, šāda atmosfēra gadu gaitā ir kļuvusi par normu, bet šo fenomenu nepiedzīvojošajiem – maigi izsakoties -  pārsteigums. Ienākot arēnā, trokšņa un emociju vilnis ir tik spēcīgs, ka "gāž no kātiem". Grūti teikt, cik tieši LV fanu vakar bija arēnā. Kopumā spēli apmeklēja 11 tūkstoši skatītāju. Formāli, no Latvijas, šķiet bija kādi 5-8 tūkstoši (redzēju arī daudz vietējo latviešu). Cik cilvēku fanoja par Latviju? 10,9 tūkstoši. Ja ne vairāk. :D Par Latvijas vārtu guvumiem priecājās Kanādieši, Somi, Vācieši un pat tie daži retie Zviedri (kas vēl joprojām dusmojās uz Latviju, jo sarkanbaltsarkano vietā gaidīja atpakaļ Tamperē savu komandu

Vēlais pavasaris

Klāt jau aprīlis, bet Helsinkos joprojām gana ziemīgi skati. Nedēļu atpakaļ bijām "izbēguši" uz nedēļas nogali Vīnē (kur bija lieliski +20C), pēc kuras, pilnīgi neticās, ka, paraugoties ārā pa logu, joprojām sniega čupas un aizsalis kanāls, pa kuru pat cilvēki mēģina šļūkāt. Šis ir bijis daudzejādā ziņā dīvains pavasaris ar daudz notikumiem gan globāli, gan arī mūsu pašu ikdienā. Vēl nepaspējuši īsti atgūties no Covid mocībām, jau piedzīvojam kara šausmas tepat tuvumā.  Man pašam interesanti vērot to, cik ļoti dažādi kara šausmas "virpuļo" abās informatīvajās telpās - Latvijā un Somijā. Lai arī abās valstīs Krievijas kā agresora risks ir sen zināms un prognozēts, pastāv atšķirības kaut vai tādēļ, ka Somija nav NATO locekle. Tad nu jauājumi nav tik daudz par to, kurš nāks palīgā, cik par to - kā sevi aizsargāt. Protams, karš uzjundījis arī diskusiju par NATO. Un lai arī atbalsts Somijai NATO ir audzis, sabiedrībā tāpat virmo gana asas diskusijas . Tas, kas mani neda

Negaidītais Turkmēņu plovs Dubajā

Decembra otrajā pusē beidzot izrāvāmies no sava darbs-mājas-bērna slimošana trijstūra. Šoreiz izbēgām uz Dubaju, Apvienotajos Arābu Emirātos. Pēc ilgākiem laikiem izbēgām no Eiropas. Teikšu godīgi, Dubaja nekad ne tuvu nav bijusi mans sapņu galamērķis. Pilsēta, kas izaugusi mazliet nekurienes vidū, tuksnešu ieskauta, mani neuzrunāja. Tajā pašā laikā, šoreiz izvēli noteica faktoru kombinācija - “logs” Covid ierobežojumos (knapi, knapi paspējām), nu jau gandrīz trīsgadnieces faktors un attiecīgi vēlme pēc ērta transporta, kā arī vēlme pēc silta klimata pēc n-to rudens vīrusu pārslimošanas. Šādām prasībām no Helsinkiem nemaz tik daudz opciju nav - Kanāriju salas/Malaga (bet laikapstākļi var būt visādi decembrī), Taizeme - bet patāls lidojums, ja ir tik nedēļa laika, tad īsti neatmaksājas), kā arī Dubaja. Izvēle krita par labu Dubajai, jo 6-7h tiešais lidojums ar Finnair, ap 25-28C gaisa temperatūra un ap 23-24C ūdens temperatūra. Lidojām ar Finnair, par biļešu cenām nemācēšu teikt, iz