LM glābšana ar savu maku - kāpēc nē?

Palasīju komentārus par LM glābšanu vai neglābšanu. Cilvēki dalās aptuveni 50/50. Viens viedoklis ir, ka tiem "zagļiem vairs nevienu centu nedrīkst dot", otrs "darbinieki nav vainīgi, ka tā ir sanācis, jāglābj".

Ņemot vērā to, ka valdības rocība nekāda lielā nav, tad visticamāk, lai glābtu LM būs nepieciešami citi risinājumi. Investors? Jā, iespējams. Bet īsti neticu, ka šā brīža Eiropas metalurģijas tirgus situācijā ir iespējams atrast investoru. Varbūt Ķīna, Krievija, bet cerības nav lielas.

Zaharins sola ieķīlāt akcijas? Smieklīgi... viņš laikam nav pamanījis, ka pāris nedēļas atpakaļ viņš pats tās ir bijis gatavs atdot par velti, kas arī aptuveni norāda to vērtību. Šodien starp citu Rīgas biržā atsāka tirgot LM akcijas. Pieprasījums ap 10 santīmiem, piedāvājums ap latu... loģiski, ka neviens darījums nenotika...

Ne velti pieminēju Rīgas Fondu biržu. Uzņēmums kotējas biržā. Tad kāpēc tāpat kā visās civilizētajās valstīs neizmantot biržas instrumentu? Šobrīd kotācijā ir 17 milj. akciju. Ja jau akcionāri ir gatavi darīt VISU, lai glābtu uzņēmumu, tad lai palielina publiskā piedāvājumā pieejamo akciju skaitu līdz teiksim 40 milj. akcijām. Tas radītu virkni iespēju:
  • Ja kāds no tagadējiem akcionāriem visu šo spēlīšu rezultātā patiesībā grib iegūt lielāku teikšanu - lūdzu, pārsoli konkurentus;
  • Ja iedzīvotāji ir gatavi piedalīties uzņēmuma glābšanā - lūdzu;
  • Ja darbinieki ir gatavi piedalīties sava darba devēja glābšanā - lūdzu;
  • Ja valsts grib glābt un kļūt par akcionāru - lūdzu;
  • Ja potenciālais investors - lūdzu;
  • + process caur biržu būtu daudz "caurspīdīgāks" nekā citos līdzīgos gadījumos.
Lai darbojas normāli tirgus likumi. Savādāk Delfu komentāros visi ir LM glābēji. Tagad kliegt, ka jāglābj par nodokļu maksātāju naudu un pēc tam pārmest, ka valsts tērēja budžeta līdzekļus nav liela māka. Lūdzu - lai akcijas ir publiskā piedāvājumā un katrs ar savu maku parāda savu pārliecību. :)

Es personīgi neticu metalurģijas nozarei Eiropā pie esošajiem nosacījumiem (Eiropā ir milzīga pārprodukcija, nozares konsolidācija, nākotnes perspektīvas nelabvēlīgas), tādēļ es LM akcijas nepirktu. Bet iespējams, ka kāds tic - un šiem iedzīvotājiem/uzņēmējiem/investoriem ir jādod iespēja.

Ceru, ka nasdaqomxbaltic aktīvāk iesaistīties tieši šāda risinājuma virzīšanai tālāk. Pieņemu, ka ir kādi ierobežojumi, kas neļauj izmantot šo instrumentu, bet vismaz diskusijai par šo tēmu ir jābūt.

Ja šis instruments nenostrādā, tad lai ir klasisks maksātnespējas process (vienīgi jāuzmanās ar maksātnespējas procesa uzraudzību) un valdībai jāstrādā pie tā kā efektīvi izmantot rīcībā esošo infrastruktūru un cilvēkus.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Komo ezers un Lugano

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā

Kazeņu ievārījums - ziemas kārums