"Olainfarm" pārņem "Silvanolu"

Šodienas centrālā ziņa vismaz man - "Olainfarm" pamazām pārņem ietekmi uzņēmumā "Silvanols". Tātad pat mūsu mazajā pēk-pēku dīķī ir jūtamas M&A tendences - dalīts pirmais numurs apēd trešo numuru, lai kļūtu par nedalītu pirmo numuru. :) Nu gan sarežģīti uzrakstīju :D

No vienas puses man ir žēl - vairākus gadus skatos uz "Silvanolu" un gaidu izaugsmi, kas lielajam LV farmācijas nozares divniekam pievienotu vēl trešo. No otras puses saprotu, ka Silvanola izaugsme ir ierobežota un ar esošo produktu portfeli Olainfarma un Grindex apgrozījumus nesasniegt. Nepieciešams plašāks vēriens ārējos tirgos, ko vieniem pašiem panākt ir ļoti grūti, gandrīz neiespējami. Tādēļ kopumā uz šo jaunizveidoto aliansi raugos ar cerībām. Šāds koncerns dos Olainfarmam produktu portfeļa diversifikāciju, Silvanolam - attīstības iespējas.

Vispār AS "Olainfarm" ir uzņēmums, kurš pēdējos gados mani ir pārsteidzis pozitīvi vairākkārtīgi. Pirmkārt, tā finansiāli rādītāji - faktiski katru ceturksni pēdējo 4-5 gadu laikā tā izaugsme ir bijusi struajāka nekā gaidīja tirgus analītiķi. Par spīti visām globālās ekonomikas problēmām, pieprasījuma samazinājumiem utt. Otrkārt, par spīti visam - tiek attīstīti jauni produkti, apgūti jauni tirgi, un pat jauni u/d optimizācijas veidi - piemēram, izbūvētā koģenerācijas stacija, aptieku tīkli utt. Treškārt, no akciju kotēšanas viedokļa. Uzņēmums neapšaubāmi ir RFB līderis komunikācijā ar akcionāriem, tirgus dalībniekiem un vnk sabiedrību. Profesionālākā komunikācija presē, vebināros, un plašākie/atvērtākie finanšu pārskati - tādam ir jābūt kotētajam uzņēmumam, nevis kā LM. :)

Šo triju faktoru kombinācija ir devusi šo:
 Tā ir OLF (tā uzņēmumu sauc fin. tirgos) akcijas cenu dinamika... nu jau aptuveni 10 ceturšņus pie sevis domāju, ka tūlīt, tūlīt būs "lūzums", bet nekā. Un šobrīd jau bail izvirzīt prognozes par nākotni. :) Uzņemums joprojām investē jaunos produktos, jaunos attīstības virzienos. Ja investīcijas būs sekmīgas un veiksies arī ar jauno tirgu apguvi, tad 2012.gadā nopelnītie gandrīz 10 milj. Ls nebūt nav griesti. Vai akciju cena ir uzpūsta? Tā varētu šķist raugoties uz akciju cenas dinamiku... no otras puses - uzņēmuma finanšu rādītāju dinamika ir līdzīga - tie "sprāgst" gandrīz tādā pašā manierē.
Zemāk attēlā OLF ceturkšņa apgrozījuma dati milj. Ls.
Ok, 2012.gada nogalē cik saprotu bija nedaudz neraksturīgi apstākļi, kas ļauj domāt, ka 2013.gada 1.cet. uzņēmuma apgrozījums atgriezīsies tuvāk 10.6 milj. apgrozījuma atzīmei. Kaut gan zinot OLF - ar prognozēm nekad nav vērts pārāk aizrauties. :D Pašam raugoties uz OLF atliek vien nopūsties, ka nenoticēju uzņēmumam ne pie 0.6 Ls, ne pie 1.5 Ls, ne pie 3.2 Ls. Varbūt 4.80 Ls arī nav par vēlu? :)

Jācer, ka šodienas ziņa par Olainfarm un Silvanola sadarbību nesīs pozitīvus iznākumus kā vienam, tā otram.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Komo ezers un Lugano

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā

Kazeņu ievārījums - ziemas kārums