Taksists - mazkapitāla SIA?

Šodien, braucot pa Jūrmalas šoseju, mūs apdzina vienas taksometru firmas taksītis. Tas, kura krāsa ir mūsu nacionālās aviolīnijas putnu astes krāsā. It kā nekā neparasta... apdzina šķiet 40.numurs. Bet, uz automašīnas durvīm pamanīju ar maziem burtiem rakstītu SIA "Borts 40"... Kaut kā instinktīvi likās, ka agrāk šādi uzraksti nebija. Uzreiz sapratu, kas aiz tā slēpjas. Aizbraucām prom no Rīgas, bet, kad bijām atpakaļ uzreiz devāmies vēl viena līdzīga taksīšana medīšanā. Atradām auto ar šķiet 157.numuru. Miniet trīs reizes, kas rakstīts uz durvīm? Jā, pareizi - SIA "Borts 157"...

Guvis apstiprinājumu, apskatījos mājās Lursoftā, kāds ir šo SIA pamatkapitāls. Gribiet minēt? 1.00 LVL. Pārsvarā taksīši tiek pārreģistrēti šobrīd - vasaras mēnešos, sākot ar jūniju. Kāda jēga no tā? Domāju Jūs paši saprotat - mikronodokokļa maksāšana, citu iemeslu neredzu, bet pagaidām tas tik mans pieņēmums. Acīmredzot uzņēmums pāriet no klasiskas SIA uz multi SIA shēmu, kas pēdējā laikā kļūst tik ļoti izplatīta LV. Līdz šim es biju mikronodokļa atbalstītājs, bet šobrīd šķiet, ka normatīvajos aktos kaut kas nav izdomāts līdz galam. Štrunts par to, ka budžets zaudē n-tos miljonus nodokļu ienākumu... (kaut gan šā brīža budžeta tapšanas diskusijā šāds apgalvojums šķiet absurds). Man vairāk baža par pašiem taksistiem. Nezinu vai tā ir viņu brīva izvēle vai tomēr piespiedu kārtā. Bet fakts paliek fakts - viņu sociālās iemaksas būs mazākas un soc. nodrošinājums vecumdienās arī. 

Vai mikronodokļa ieviešanai ir bijis tāds mērķis? Lai lielie uzņemumi varētu nodarbināt katru darbinieku kā atsevišķu uzņēmumu? Diez vai. Protams, ka krīzes dziļākajā punktā, šāds instruments bija vajadzīgs, un domāju sevi ir visai labi attaisnojis. Bet tāpat domāju, ka šobrīd ir tas moments, kad vērts padomāt par spēles noteikumu maiņu. Nešķiet, ka tik laba un atpazīstama uzņēmuma šāda rīcība ir labs signāls... Ko mēs darīsim, ja, piemēram, Rimi un Maxima piespiedīs visas kasieres/kasierus strādāt kā mikro SIA? Vai varbūt "Rīgas Satiksme" visus vadītājus varētu pārformēt par mikro SIA?

Kādas ir Jūsu domas par šo jautājumu? 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Bronza Tamperē

Komo ezers un Lugano

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā