"Šokolādes muzeja" apmeklējums

Pagājušajās brīvdienās apmeklējām nesen atvērto "Šokolādes muzeju". 2013. gada beigās apmeklētajās kāzās bijām apņēmušies aizvest 2014. gada februārī jaunlaulātos uz kādu muzeju. Un uz kādu muzeju, ja ne uz gastronomisko, gan mēs varētu iet? J Turklāt muzejs vien 5 minūšu gājienā no mājām. Jaunlaulātie gan bažījās, ka tik nevedam viņus uz Farmācijas muzeju vai Brīvdabas muzeju slēpot. :)
Gājām sestdienā, ap pusdienlaiku. Muzejā bija cilvēki, bet nevarētu teikt, ka ļoti daudz. Ieejot muzejā un samaksājot ieejas maksu sākas "interaktīvās izklaides". No sākuma pie speciāli izvietotiem datoriem jāpiereģistrē sava biļete (faktiski check-in procedūra kā lidostā J; ir arī speciāli mazie automāti, lai arī bērni varētu aizsniegt – noderēja Valtam J). Tālāk sieviete uzņemšanā izskaidro muzeja shēmu un uzcienā ar šokolādes konfektēm – Polundrs gandrīz visu paplāti paņēma. Jau pirmajā telpā tiekam pie karstās šokolādes dzēriena. Izstāžu zāle iekārtota 3 zālēs. Pirmajās divās daudz informatīva materiāla par "Laimas" un "Staburadzes" vēsturi, populārākajiem produktiem. Tāpat vairākas interaktīvas iekārtas, kurās tiek skaidrots kā tiek gatavotie populārākie "Laimas" produkti, arī videofilma par rūpnīcas vēsturi (kādas 20 minūtes skatījāmies – ļoti interesanti; pati filma šķiet garāka-kādas 30 min.).
Tiem, kas bijuši pašā "Laimas" fabrikas šokolādes konfekšu cehā, iespējams šeit nav ļoti interesanti, bet vismaz man šķita, ka ~1.5h, ko tur pavadījām bija pietiekami interesantas un zināšanas papildinošas. Beigās, vēl dabū "sevis veidotu" šokolādes tāfelīti (ar sevis izvēlētu uzdruku uz iesaiņojamā papīra) un laime pilnīga J. Es ieteiktu šī muzeja apmeklējumu tiem, kas ir maz dzirdējuši par "Laimas" vēsturi, nav dzirdējuši par Teodoru Rigertu un Vilhelmu Ķuzi, protams, bērniem, kā arī vēstures relikviju cienītājiem.
Biļetes cena – 7 eiro pieaugušajiem, 5 eiro – skolēniem, studentiem, pensionāriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, 3 eiro – bērniem. Ja muzeja galvenais mērķis ir izglītot iedzīvotājus un ārvalstu apmeklētājus (ekspozīcijas arī angliski un krieviski) par šokolādes tapšanu un uzņēmuma vēsturi, tad biļetes cena šķiet mazliet, mazliet par augstu… 5,4,3 eiro būtu atbilstošāk. Ir iespējams iegādāties arī grupas vadītāja ekskursiju pa muzeju (7.5 eiro). Kā lielākā ekstra minama iespējama darbošanās šokolādes darbnīcā, kur iespējams pagatavot pašiem savas šokolādes konfektes (paši gatavojat no dažādām piedāvātajām sastāvdaļām), tomēr uz šo aktivitāti ir jāpiesakās…laicīgi…ļoti laicīgi. Gribējām pieteikties, bet mums piedāvāja… jūniju. Pilnīgi kā uz magnētisko rezonansi valsts slimnīcās… J
Rezumējums: ja ģimenē ir bērni un/vai interese par šokolādi un 7 eiro nav mājsaimniecības budžetam kritiska summa, tad pelēkā ziemas brīvdienā – ļoti laba izklaides/zināšanas ieguves iespēja. Ja tomēr nē, tad te video par rūpnīcu: http://www.youtube.com/watch?v=7NZDN1wsy2k un vaicājam tantei Google – "šokolādes konfekšu gatavošana", un uz priekšu! J
Mēs savukārt ar muzeja apmeklējumu palikām apmierināti, un izskatījās, ka arī jaunlaulātie, dodoties prom no muzeja, pārdomāja kā savu dzīvi darīt saldu arī turpmāk... :)

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Komo ezers un Lugano

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā

Kazeņu ievārījums - ziemas kārums