Pirmais lidojums ar Bombardier CS300

Tikai šā gada 29.lidojumā, es beidzot tiku pie iespējas palidot (lai arī ļoti īsu, 40 minūšu lidojumu) ar jauno Bombardier CS300. Šoreiz paveicās, lidojumā paredzētais Boeing acīmredzot bija aizņemts vai kārtējo reizi noplīsis. Ņemot vērā, ka šīs lidmašīnas izstrādei sekoju jau no aptuveni 2005. gada, tad man šis bija īstens svētku brīdis. Bija brīži, kad patiešām šķita, ka šī lidmašīna nekad nelidos, bet tomēr.
Pirmais iespaids dikti patīkams. Daudz vairāk vietas (gan ailē, gan krēslos), normāla apziņošanas sistēma un lielāki bagāžas nodalījumi. Neņemot vērā ekonomiskos un vides ieguvumus (lidmašīna ir būtiski taupīgāka, kas ir labi gan no produktivitātes, gan no ekoloģijas viedokļa), trīs mani visvairāk iepriecinošie apstākļi gan ir citi.
Bombardier CS300
Pirmkārt, gaisa kvalitāte. Ne miņas no tik pierastā nenormāli pārsausinātā gaisa lidojumā. Tie, kuriem problēmas ar degunu/ausīm to izjūt ļoti pamatīgi, un katrs lidojums atņem daudz spēku. Pēc lidojuma ar šo lidmašīnu - tā kā ar vilcienu būtu braucis - nekādu problēmu. Attiecīgi vismaz man komforta līmeņa uzlabojums milzīgs. Pieņemu, ka vīrusu izplatīvai vide nav tik draudzība kā "tradicionālajās" lidmašīnās - sausais gaiss parasti mazina gļotādu aizsardzības spējas. Otrkārt, trokšņu līmenis ir būtiski zemāks. Viens no lidmašīnas izstrādes galvenajiem mērķiem to bija padarīt par būtiski klusāku, gan pasažieriem, gan apkārtējai videi (kas ļauj darboties lidostās un laika intervālos, kas nav pieejami ierastajām lidmašīnām). Vismaz no tā ko dzirdēju lidmašīnā, tas ir izdevies. Ar blakussēdētāju var pilnīgi normāli sarunāties, un lidojuma pavadoņiem nav ar zīmju valodu jārāda, ka vēlies melno tēju, nevis zaļo. Treškārt, kas kādam patiks, kādam - nē, ir lielie lidmašīnas iluminatori. Lidmašīnā ir būtiski gaišāks, un redzēt, kas ir ārā aiz borta var būtiski vairāk. Paceļoties un nolaižoties vispār ir sireāla sajūta (īpaši sēžot lidmašīnas aizmugurējā daļā. Paskatoties uz priekšu, sajūta ir kā autobusā - iluminatori ir tik lieli, ka redzi visu gar sāniem. No otras puses, tiem, kuriem bail lidot, šis varētu radīt papildus problēmas. :)
Par mīnusiem pagaidām nevaru baigi spriest, bet jāpiekrīt paziņas teiktajam, ka krēsli ir visai ne-elastīgi. Kas nav problēma 1-2 stundu lidojumā, bet garākos lidojumos iespējams dod par sevi zināt. Daži paziņas ir teikuši arī, ka pie avārijas izejas jūtams aukstums, bet pats pagaidām par šo apstākli nemāku spriest. Neredzot datus, man arī grūti spriest par to vai AirBaltic šis ir bijis pareizais gājiens. Protams, lidmašīnas ir efektīvākas un modernākas, bet jāraugās kopējā lidojumu tīkla un lidojumu piepildījuma iespēju kontekstā - un tur ir daži jautājumi, bet ne par to šoreiz. :)
Jebkurā gadījumā, lidošana ir patīkama. Cerams tik, ka Bombardier/AirBaltic iespējami ātri novērsīs visas bērnu slimības ar ko jaunieviestās lidmašīnas nenovēršami slimo.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Komo ezers un Lugano

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā

Kazeņu ievārījums - ziemas kārums