Pāriet uz galveno saturu

Podkāsti par ekonomikas tēmu

Pēdējos gados podkāsti ir kļuvuši par ierastu lietu daudzu cilvēku ikdienā. (Uzreiz atkāpe: diez šis termins ir latviskots? Ok, paskatījos - "podraide" un "aplāde". Nē, sorry, tos es nelietošu.)
Mani podkāsti nekad tā īsti nav "paķēruši", jo, acīmredzot, tie, kurus mēģināju klausīties, īsti neuzrunāja. Tik laika gaitā sapratu, ka izklaides rakstura podkāsti īsti nav man - brīvajā laikā es varu atrast labākas lietas, ko darīt. Bet, ir savādāk, ja runājam par podkāstiem par manu profesionālo nodarbi - ekonomiku. Šajā ierakstā gribēju padalīties par tiem dažiem, ko klausos, un kas man sniedz vērtīgu informāciju kondensētā veidā. Tieši apstāklis, ka dienas/nedēļas ziņas vai kādu specifisku tēmu varu paklausīties pastaigā mājas-darbs-mājas, ir galvenais iemesls, kādēļ podkāstus sāku klausīties. 
Nevienu podkāstu neklausos no A līdz Z tikai tādēļ, ka jānoklausās. Bieži tēma nav tik saistoša vai veids, kā tā pasniegta nešķiet gana interesants vai izzinošs. Dažreiz gadās, ka tēmu jau esmu iepazinis no citiem avotiem vai no citiem podkāstiem. Primāri darba vajadzībām klausos divos regulāros podkāstus un virkni podkāstu, kurus klausos atkarībā no to tematu aktualitātes man. Klausos Spotify platformā (attiecīgi arī saites uz to), bet lielākā daļa no tiem pieejami arī citās platformās. 

Regulāri klausos divus podkāstus:
  • "FT News Briefing" - darba dienu rītos 10 minūtēs par svarīgiem notikumiem ekonomikā, politikā, finanšu tirgos visapkārt pasaulei. Nav īsti paredzēts kādas tēmas padziļinātai "izpētei", bet vairāk "lauka ieraudzīšana": kas vēl notiek ārpus mana burbuļa (gan ģeogrāfiskā, gan interešu izpratnē). 
  • The Economist viens no podkāstiem "The Intelligence" -  darba dienās, aptuveni 30 minūšu raidījumi. Katrā raidījumā 3 tēmas ar vidēju iedziļināšanos pakāpi. Dažreiz par jau dzirdētiem tematiem, bet ar vairāk insight nekā virsrakstos. Man ļoti tīk, ka labs ģeogrāfiskais sadalījums - pārsvarā Eiropa un ASV, bet gana daudz Āzijas un Āfrikas, ka ļauj paplašināt perspektīvu. Ja tēma ieinteresē, tad dažreiz par šo tēmu klausos kādu citu no The Economist "ģimenes" podkāstiem. Žurnālam ir virkne dažādu podkāstu (dažus no tiem minu zemāk) ar dažādiem mērķiem un analīzes dziļumu, bet šis mani interesē ar to, ka ir pa vidu starp ziņām un padzļinātu un vispusīgu analīzi. 
Atkarībā no piedāvātā temata, laika resursa vai nozīmīguma manam darbam klausos vēl virkni podkāstu, bet ar mazāku regularitāti:
  • World Economic Forum (WEF) uzturētais "World vs Virus". Jā, gana šaura un specifiska, kā arī laikā ierobežota tēma (cerams). Bet manā gadījumā ir svarīgi "just" Covid-19 apstākļu ietekmi uz ekonomikā visapkārt pasaulei. Jā, informācijas par šo tēmu ir bijis pāri pārēm no dažādiem rakursiem. Šī podkāsta gadījumā man tīk tas, ka tas pieskaras ļoti šaurām un gana specifiskam tēmām par vīrusa ietekmi. Tā piemēram, kā vīrusa izplatība izskatās vēsturnieka acīm, kā tas ietekmēs profesionālo sportu, gaisa kvalitāti, veselības aprūpes sistēmas ilgtermiņā utt. 
  • "IMF Podcasts" - Startptautiskā Valūtas Fonda uzturētais podkāsts. Mazliet neregulārs, dažādu garumu un dažādu formātu. Diezgan daudz intervijas ar institūcijas čiekuriem, bet mani podkāsts galvenokārt interesē ar to, ka fokusējas ne tik daudz uz ASV/Eiropu, cik uz jaunattīstības valstīm.
  • Bruegel domnīcas veidotais podkāsts "The Sound of Economics". Klausos retāk, un vien, kad tēma tiešām interesē, jo ne vienmēr tīk formāts un kvalitāte no skaņas viedokļa. Vismaz Covid-19 apstākļos dažreiz problēmas ar skaņu, kas kombinācijā ar pieaicināto franču un itāļu ekspertu akcentiem dažreiz padara runājamo par grūti uztveramu. Par spīti tam, vērtīgs podkāsts, pēdējā laikā gan ļoti spēcīgs (manai gaumei par daudz) fokuss uz Covid-19 efektiem. 
  • Sustainalitics podkāsts. Ļoti specifisks podkāsts tiem, kam interesē ilgtspējas koncepta attīstība finanšu pasaulē. Pēc būtības viss par un ap "sustainable finace", bet ar diezgan spēcīgu finanšu tirgu piesitienu un fokusu uz dažāda veida "zaļo finanšu instrumentu analīzi". Pārsvarā reizi mēnesī. 
  • "Money Talks From Economist Radio". Vēl viens The Economist podkāstu ģimenes dalībnieks. Līdzīgs iepriekšminētajam, bet koncentrējas uz vienu-divām nedēļas galvenajām tēmām. Dažreiz mēdz dublēties ar to, kas stāstīts (bet īsākā formātā) "The Intelligence" podkāstā. 
  • "Politico's EU Confidental" - Politico.eu podkāsts galvenokārt par "lielo politiku", bet gana bieži skar tēmas, lēmumus, diskusijas, kas tiešā vai netiešā veidā skar ekonomiku. Parasti ap 30 minūšu garš raidījums reizi nedēļā, kas aptver trīs tēmas. 
  • "Freakanomics Radio" - mazliet izklaidējošs podkāsts. Bieži diskutē par ne-meinstrīma tēmām, kas varbūt nav gluži noderīgas ikdienas darbā, bet, par ko forši parunāt pie alus/vīna glāzes. 
  • Un vēl viens The Economist podkāsts - "The Economist Asks". Galvenokārt interviju tipa podkāsts. Sarunas ar "lieliem ekonomikas čiekuriem" 25-30 minūšu garumā. Neesmu liels šādu interviju cienītājs, bet dažreiz runātāju vārdi ir tik "lieli", ka nevaru "paiet garām". 
Nobeigumam, podkāsts latviešu valodā:
  • Rīgas Tehniskās Universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta veidotais podkāsts "Ilgtspējīgās pasaules". Par pētniecību, enerģētiku, energoefektivitāti u.c. interesantiem tematiem. Šis tāds specifiskāks temats, bet tā kā savā darbā diezgan daudz saskaros ar līdzīgiem tematiem, interesanti paklausīties kas šajā frontē notiek Latvijā. 

Kuri ir tie podkāsti, kurus Jūs klausāties sevis izglītošanai un redzesloka paplašināšanai? 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Komo ezers un Lugano

Jau izsenis esmu gribējis aizbraukt uz Komo ezera apkārtni. Tomēr katru gadu, pienākot atvaļinājuma ceļojuma izvēlei, izvēlējāmies ko citu. Jo no vienas puses Komo ezera apkārtne ir debešķīgi skaista, bet ir arī savi mīnusi – daudz tūristu un ceļot pa apkārti ir arī padārgi, jo apgabals mudž no slavenajiem&bagātajiem. Tomēr šogad, plānojot atvaļinājumus, saskārāmies ar laika ierobežojumiem, tādēļ izvēlējāmies beidzot veikt jau sen izstrādātu maršrutu (šķiet, ka 2-3 gadus atpakaļ diezgan detalizēti jau biju uztaisījis šo maršrutu). Viena no skaistajām mājām Komo ezera krastā Izlidošanas dienā jutos mazliet dīvaini. Vēl iepriekšējās dienas rītā modos Parīzē, tagad mājās, bet jau bija jādodas tālāk. Faktiski mājās tik vien kā paspēju kā nomainīt "komandējuma komplektu" uz "atvaļinājuma komplektu" un aiziet. Tomēr jāatzīst, ka vēl pirmās dienas Itālijā jutos ne savā ādā – tā kā vēl domās Parīzē, tā kā mājās, bet nē – jau Itālijā. :) Villa Balbinel

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā

Šoreiz nedaudz par mūsu ceļojumu uz Sicīliju. Atšķirībā no iepriekšējām reizēm man ir slinkums daudz rakstīt, tāpēc centīšos īsi, uzsvarus liekot uz padomiem un piedzīvojumiem. Kāpēc Sicīlija? Sicīlija ir fantastiska vieta tās vēstures dēļ. Ja mēs runājam, ka Latvijai ir gājušas pāri visas tautas pēc kārtas, tad ir vērts ieskatīties kam tik nav piederējusi Sicīlija. Un tieši tas raisa interesi – Sicīlija ir 2.5 reizes mazāka par LV, bet tik dažāda. Atsevišķos Sicīlijas reģionos ir jūtams Grieķu, Romiešu, Bizantijas, Normāņu un Arābu pieskaņa. Tik dažāda arhitektūra, tik dažāda virtuve, cilvēki un ikdiena. Un to visu var apskatīt salīdzinoši īsā laika periodā. Tieši tāpēc izvēlējāmies Sicīliju – emocijām un jauniem iespaidiem pilns ceļojums tikai 2 nedēļās. Uzreiz varu teikt, ka nav iespējams 2 nedēļās apskatīt visu Sicīliju – intuitīvi šķiet, ka pietrūka kādas 10 dienas, bet tas labi – tātad būs kādreiz iemesls atgriezties. Neapskatījām Sicīlijas dienvidaustrumu daļu ar kalnu pilsētām

Bronza Tamperē

 Nav jau daudz ko rakstīt, paši visu redzējāt. Mums bija tā priekšrocība būt Tamperē, arēnā. Laikam ir bijis vērts dzīvot Somijā pēdējos sešus gadus, kaut vai, lai piedzīvotu 28.maija vakaru Tamperē. Hokeja spēle paliks vēstures grāmatām, bet man atmiņās paliks notiekošais pašā arēnā un ne-latviešu reakcijas uz notiekošo. Mums, LV hokeja faniem, šāda atmosfēra gadu gaitā ir kļuvusi par normu, bet šo fenomenu nepiedzīvojošajiem – maigi izsakoties -  pārsteigums. Ienākot arēnā, trokšņa un emociju vilnis ir tik spēcīgs, ka "gāž no kātiem". Grūti teikt, cik tieši LV fanu vakar bija arēnā. Kopumā spēli apmeklēja 11 tūkstoši skatītāju. Formāli, no Latvijas, šķiet bija kādi 5-8 tūkstoši (redzēju arī daudz vietējo latviešu). Cik cilvēku fanoja par Latviju? 10,9 tūkstoši. Ja ne vairāk. :D Par Latvijas vārtu guvumiem priecājās Kanādieši, Somi, Vācieši un pat tie daži retie Zviedri (kas vēl joprojām dusmojās uz Latviju, jo sarkanbaltsarkano vietā gaidīja atpakaļ Tamperē savu komandu

Azoru salas - vieta, kur atgriezties

Motivācija un gatavošanās Visu laiku kopš 2013. gada pavasara, kad mēs ar Polundru apmeklējām Portugālei piederošās Azoru salas, laiku pa laikam domās atgriezāmies tur. 9 salu arhipelāgs uz mums atstāja tik lielu iespaidu, ka nespējām tik vaļā no uzmācīgas domas turp doties vēlreiz. Šo divu gadu laikā, ar mums ir sazinājušies daudz cilvēku, kas sekojot mūsu ceļojuma aprakstam, ir atklājuši sev Azoru salas. Arī mūsu Azoru salu draugi ir ziņojuši, ka mūsu pēdās pēkšņi sākusies latviešu tūristu plūsma. Patīkami, ka izdevies latviešiem atklāt šo skaistumu. Šogad, plānojot ceļojumu septembra mēnesim, primārā doma bija par došanos uz Patagoniju. Bet savelkot kopā ceļojuma budžetu, sapratām, ka “pacelt” šogad to nespējam – jāplāno laicīgāk, jāmeklē lētās biļetes, jāmeklē “gali” paziņu lokā, kas var palīdzēt ar naktsmītnēm. Tad nu atlikām to uz citu reizi. Tad nu likās, ka šī varētu būt tā reize, kad vērts doties uz Azorām – aizbraukt uz salu arhipelāga tālāko stūri – Flores un Corvo , ai

Tēva lomai - 4

Kādu laiku atpakaļ rakstīju šo tekstu par randiņu ar meiteni . Meitai šonedēļ dzimšanas diena - 4 gadi. Attiecīgi arī manai tēva lomai - 4. Man pašam īsti vairs netop skaidrs, kur tas laiks ir palicis. Un jubileja šoreiz ir vismaz mazliet saldskāba. No vienas puses forši, ka jau liela meitene, ar spēcīgu "ES", savām interesēm, spējām, iebildumiem utt. Forši, ka var sarunāt lietas. Pamazām laika un vietas dimensija nostiprinās – saprot kas ir Carnikava, kas ir Helsinki. Saprot, gadalaikus un gaida lielākus notikumus. No otras puses - tik ļoti gribās, lai vēl kaut mazliet nesteigtos ar pieaugšanu. Lai  tētis vēl kādu brīdi būtu draugs, palīgs un varonis. Lai joprojām var priecāties kā par lielām lietā, tā maziņām. Lai joprojām viņu var pārsteigt ar ko tādu, kas mums ir ikdiena. Ar prātu gan saprotu, ka šis vilciens pamazām aizdodas.  Šodien domāju, kādi ir bijuši šie četri gadi. Interesanti ir tas, ka smadzenes dzēš vai vismaz pamatīgi bloķē visu negatīvo - negulētās naktis, ta