Iesālītā Rīga

Pie šī temata atgriežos jau n-to reizi. Sāls lietojums Rīgas ielās, šķiet, ļoti ačgārns. Nedēļu atpakaļ, kad pa nakti puteņoja, sētnieki rītu sāka bruņojušies ar spainīšiem rokās, kuros bija labākajā gadījumā sāls-smilšu maisījums, bet visbiežāk vienkārši sāls. Tā vietā, lai pūderaino sniegu vienkārši dažu desmitu minūšu laikā no savas teritorijas notīrītu, tika izvēlēts uzgāzt tam virsū sāli. Rezultātā:
1) Tikko uzkritušais sniedziņš pārvēršas par dubļu straumi;
2) Sāls daudzums tiek dozēts pēc principa, jo vairāk uzgāzīs, jo mazāk būs jāstrādā;
3) Rīgas ekosistēma tiek iekonservēta.
Putenī gāju garām diviem sētniekiem, un dzirdēju sarunu. Pirmais: "Bļ... tas sniegs tik turpina vaļīt, ZB jau (tīrīt vēl pat nav sācis)". Otrais: "Tak nakiņ soļi i eto vsjo raztajet; bistrje čem s lopatoj".
 
Tracina, ka sāls tiek gāzta arī tajos brīžos, kad skaidri zināms (ir tāda lieta kā meteoroloģiskās prognozes), ka pēc pāris stundām viss tāpat nokusīs un/vai gaidāms lietus. Tad situācija ir tāda, kā bieži Z.A.Meierovica bulvārī - metru plata un 300 metrus gara sāls sliede (acīmredzot ar kaut kādu tehniku gāzta).
 
Pagāja nedēļa, šodien eju uz darbu, un jūtos kā pīle uz ledus - vakar sasnigušais sniegs pa nakti ir lietus nokausēts. Kur sētnieki ar saviem spainīšiem? Laikam saldā miegā čuč... tad, kad sāls-smilšu maisījuma lietošana būtu vismaz daļēji attaisnojama, tad tas nenotiek. :(
 
Ušakova kungs, nevar izdot kādu pamācību sētniekiem, ka sniegs ir jātīra, bet ledus jākausē (jāskalda), nevis otrādi? Es saprotu, ka LV ir vēl ir tālu no sapratnes par sāls kaitīgumu dabai, un palielam RD ir po... par dabu. Bet vai nevarētu sāls resursu lietot nedaudz racionālāk, un apdomāt alternatīvas sāls lietošanai, kā tas ir citās Eiropas valstīs? Gadu atpakaļ biju tālajā Islandē, tur sāls praktiski netiek lietota - pārsvarā tiek kaisīts abrazīvas smiltis (acīmredzot vulkāniskās) - neviens nekrīt, un avāriju nav vairāk, bet vismaz dubļu straumes pie -2°C netika novērotas, kā tas mēdz būt Rīgā.
 
P.s. Te es vairāk runāju par trotuāriem (esmu kājāmgājējs), bet pieņemu, ka līdzīgas pārdomas var būt arī par braucamo daļu - lieka sāls automobiļu koroziju tikai veicina...
P.p.s. Ja kas, agrāk pats gandrīz 3 gadus nostrādāju kā sētnieks - ar šausmām atceros tos agros rītus, kad jāceļas 6os, lai līdz 8ņiem notīrītu trotuārus. Bet 3 gados, ko nostrādāju, sāli neuzbēru ne reizi, sniegs bija notīrīts, bet pret apledojumu cīnījos ar skaldīšānu un smiltīm.
  
Ņemts no: themoscownews.com

Komentāri

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Komo ezers un Lugano

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā

Kazeņu ievārījums - ziemas kārums