Pirmā beigeļu kafejnīca Rīgā

Ņemts no http://jsbagels.eu/ 
Nu jau kādu laiku Rīgā ir attaisījies "J's Bagels". Tie, kas dzīvojas vecās Ģertrūdes baznīcas rajonā, zina par tādu vietu, kā "Muffins and More" un tā īpašnieku - kolorīto dāni, Džeku. Kādu laiku atpakaļ tieši viņš Rīgā ieviesa jaunu Mafinu standartu, bet tagad ir ķēries pie nākamā trakā projekta - mēģinājuma iepazīstināt konservatīvo latvieti ar beigeli (bagel). Cik zinu šo ideju viņš ir lolojis jau labu laiku, un tagad, redzot, ka viņam ir izdevies to realizēt, man ir patiess prieks par to. Pagaidām beigeļu kafejnīcā ārzemnieku skaits būtiski pārsniedz vietējo iedzīvotāju skaitu, bet, zinot to, ar kādu entuziasmu Džeks ir iesaistījis šajā projektā, nebrīnīšos, ja drīz arī konservatīvais latvietis stāvēs rindā pakaļ beigelim. Tie, kas ir bijuši Vācijā, Polijā vai ASV noteikti zina, kas ir beigelis, pārējiem gan tas pagaidām ir jaunums.

Tad nu tagad, netālu no "Muffins and More", Baznīcas ielā 8 Džeks ir atklājis beigeļu kafejnīcu. Kas ir beigels (links uz Wikipedia)? Īsumā - raudzēta maizīte (apaļas formas ar caurumu pa vidu), kas pirms cepšanas vēl uz īsu laiku tiek apvārīta. Pie Džeka beigeļi pieejami dažādās variācijās - pilngraudu, ar sezama sēklām, melleņu, rozīņu/kanēļa u.c. To pildījumam viņam ir virkne dažādu produktu, ko Džeks pats atlasījis, testējot dažadus piegādātāju produkciju. Tā kā beigeļus pie viņa ēdam regulāri, tad varu teikt droši, ka viņam ir talants izejvielu atrašānā. Garšīgākais lasis, pastēte, prosciutto, kaperi, svaigais siers, salami, mozzarella, dažāda veida mērces u.c. beigeļu pildījumi noteikti atrodami Baznīcas ielā. :) Turklāt Džeks ir zināms kā viskvēlākais E vielu un dažādu nevajadzīgu piedevu nīdējs. Viņs sevi nepozicionē kā bio/eko/šmeko, bet neapšaubāmi ēdiens viņam ir "tīrāks", kā vidēji Rīgā. Džeks piedāvā dažādus "standarta" beigeļu komplektus, t.i. tradicionālus pildījumus. Tomēr var "uzkonstruēt" arī savu beigeli.
Ņemts no http://jsbagels.eu/ 

Lai arī beigelis ir kafejnīcas galvenais varonis, tomēr ir dažas ekstras. Svaigi spiestās sulas - lieliska apelsīnu sula, manuprāt, labākā Rīgā. Protams, tēja/kafija un kāds gardums no "Muffins and More". Bet īpaša ekstra ir Džeka gatavotās dārzeņu zupas. Par 1.50 var dabūt mājas-gaumē gatavotu, sātīgu dārzeņu zupu (pa dienām atšķiras - piemēram, tomātu, puvavu, vai pupiņu zupas). Pie zupas Džeks vēl klāt piemet vienu mini-beigeli. Tiešām gardas zupas, kas tāpat kā beigeļi, pieejami arī līdznešanai.

Un jā - tiem veģētāriešiem un vegāniem, kam grūtības rajonā dabūt pusdienas, bet "Stockpot" jau atkal pilns, šī ir laba opcija. Zupas un beigeļi pieejami veģetāriešiem un vegāniem (pēdējiem gan jāapjautājas par konkrētās dienas zupu). Džekam ir arī virkne pildījumu, kas der veģetāriešiem, bet īpaši gribu izcelt pašu gatavoto humusu, par kādu garšīgāku ēdis neesmu (lai gan, godīgi sakot, daudz versijas neesmu garšojis). 

Ieteikums pirmajai reizei: man vislabāk garšo pilngraudu beigelis ar pastēti, Polundram - beigelis ar lasi, svaigo sieru un kaperiem. Un jā, pamēģiniet čili-gurķīšus, pat man - asa ēdiena neēdājam - garšo.

Tagad darbojas no otrdienas līdz sestdienai ieskaitot, tuvāk vasarai darba laiki, iespējams, mainīsies. Lai labi garšo!

P.s. Džekam esmu pateicību parādā, par savu 30 gadu dzimšanas dienas svinību kūku. Šokolādes kūka ar ķiršiem bija fantastiska, un tieši tāda, kādu es vēlējos - turklāt Džeks uzminēja manas vēlmes, man neko īsti viņam nestāstot. :)
P.p.s. Šķiet, ka jēdziens "beigelis" latviski nemaz nepastāv - vismaz neesmu atradis pierādījumu tādam. Tādēļ pagaidām jāiztiek vien ar šādu latviskojumu. 

Komentāri

  1. Šo komentāru ir noņēmis autors.

    AtbildētDzēst
  2. Pilnībā latvisks ekvivalents pēc gatavošanas principa ir ūdensklinģeris. Revolucionārs atklājums nesanāk :(

    AtbildētDzēst
  3. Kurš tad teica, ka kaut kāda revolūcija ir notikusi? Ūdenskliņģeris jau it kā ir, taču neviens to līdz šim Rīgā nav piedāvājis Amerikā izkopto ebreju tradīciju. Tā ka kaut kas jauns noteikti ir un es ļoti par to priecājos.

    Kas attiecas uz barankām - tās nevāra gan. Barankas ir vienkārši ceptas, bet ne 24h turētas aukstumā un tad vārītas. Par bubļikiem nemācēšu teikt - var gadīties, ka tie ir līdzīgi.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Komo ezers un Lugano

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā

Kazeņu ievārījums - ziemas kārums