"Latvijas Augi" - grāmata, kurai jābūt katra sevi cienoša dabas entuziasta plauktā

Ņemts no www.gandrs.lv
Iedomājos, ka nekad neesmu rakstījis apskatu par grāmatu (kur gan interesē ekonomikas un pavārgrāmatas :)). Arī šoreiz īsti nerakstīšu grāmatas kritiku. Nav tā, ka grāmatas nelasu, bet ļoti daudzas grāmatas lasu pa diagonāli, paņemot to, kas man svarīgs. Tā, piemēram, lasu dažādas ekonomikas grāmatas - ir lietas, kas mani tajās interesē vairāk, tāpēc lasu vien atbilstošās sadaļas. Tomēr par šo grāmatu nevarēju neuzrakstīt. Un rakstu vien tādēļ, ka esmu sajūsmināts par grāmatu, ko ilgstoši esmu gribējis iegūt savā īpašumā, bet tās cena visu laiku mani atturēja no tās iegādes (lai arī tā ir pilnīgi atbilstoša, vnk budžetā nebija naudas tādam pirkumam). Runa ir par Normunda Priedīša sarakstīto un Gandra izdoto enciklopēdiju "Latvijas Augi".

Jā, esmu pamanījis – pasaule mainās. Kindle tupina savu uzvaras gājienu, PDF ir formātu karalis utt. Bet, sauciet mani par vecmodīgu, nekas nespēj aizstāt to sajūtu, kad darba dienas vakarā apsēdies dīvānā ar tējas krūzi un interesantu grāmatu (nespēju to iedomāties ar Kindle). Manuprāt, "Latvijas Augi" ir tas darbs, kuram ir lemts kļūt par Latvijas grāmatu plauktu klasiku. Tieši tāpat kā lielai daļai no mums vēl joprojām ir Padomju laika "Populāra medicīnas enciklopēdija". :) "Latvijas Augi" ir fundamentāls darbs - Normunds Priedītis (bioloģijas doktors) pie tās izdošanas ir strādājis 23(!) gadus. Tas ir 3/4 no manas līdz šim nodzīvotās dzīves. :)

Kas tad īsti ir šajā grāmatā? Grāmata apkopo informāciju par visām Latvijas savvaļā sastopamajām augu sugām, kā arī veģetācijas pamatveidiem. Grāmatas beigu daļa aprakstīti arī dažādi Latvijā sastopamie biotopi. Pats grāmatu, protams, vēl neesmu izlasījis. Kur nu vēl, pat izšķirstījis vēl pilnībā neesmu, bet tas tikai tādēļ, ka šo grāmatu nevar lasīt pa diagonāli - acis "aizķeras" gandrīz katrā atvērumā. Grāmata ir 888 lpp. bieza, tajā ir divarpus tūkstoši (!) attēlu, kā arī pusotrs tūkstotis karšu. Pats priekš sevis jau esmu atradis faktu, ka to, ko pazinu kā kazeni, patiesībā sauc cūcene. T.i. rudeņos patiesībā vāru nevis kazeņu ievārījumu, bet cūceņu ievārījumu. Skan dīvaini, bet garša no tā nemainās. :) 

Praktisks padoms. Gandrā šobrīd grāmata ir nocenota no 75.39 eiro uz 49.00 eiro. Mani nopirkt grāmatu pamudināja tas, ka no šī gada Gandra dāvanu kartes pieejamas American Express lojalitātes programmas Membershiprewards dalībniekiem. Kad to ieraudzīju, nebija ilgi jādomā, kā tērēšu uzkrātos punktus. :) Ah, jā - grāmatai ir bezmaksas piegāde visā Latvijā. Man šķiet, ka šī ir viena laba dāvana kādā kārtīgā jubilejā.
P.s. Paldies autoram un SIA "Gandrs" par šādas grāmatas izdošanu.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Komo ezers un Lugano

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā

Kazeņu ievārījums - ziemas kārums