Melnā pantera “Sāra” - gadu pēc…



Sāra vēl Rīgas dzīvoklī - savā pārnēsāmajā kastē,
kur bija labākā vieta paslēpties no uzmācīgiem fotogrāfiem
Bloga regulārie lasītāji atceras, ka kādu laiku atpakaļ rakstīju par mūsu melno panteru Sāru, jeb kaķeni, ko paņēmām no patversmes. Pagājis gads, laiks veikt atskaiti.

Šis gads ir bijis gana “krāsains” gan mums pašiem, gan Sārai. Galvenā izmaiņa, kas šajā laika periodā notikusi, esam pārvākušies dzīvot no Rīgas dzīvokļa uz māju Carnikavā. Attiecīgi arī Sārai dzīves vide būtiski mainījusies. To, ka pārvāksimies uz māju, zinājām, jau mirklī, kad ņēmām Sāru no patversmes, tas savā ziņā bija priekšnosacījums kaķa ņemšanai, lai viņai nebūtu jātup caurām dienām dzīvoklī. Iedzīvošanās Carnikavā bija visai ātra - Sāra ātri aprada ar jauno māju, atrada sev labākās vietas (pārsvarā tuvumā kamīniem).
Sāra medībās
Tā kā pārvācāmies ziemā, apkārtnes teritoriju uzreiz izpētīt nesanāca. Dažas reizes pavadiņā izlaidām laukā uz sniegotas terases, bet Sāra nepavisam nebija sajūsmā no apkārtējām skaņām (ūūū, priežu šalkoņa un putnu čalas) un laikam arī sniega. Pavasarī gan pamazām sākām radināt pie pastaigām ārā. No sākuma pie pavadas, tad jau brīvsolī. Rezultātā, pa vasaru Sārā dzīvoja savu dzīvi. No rīta tika izlaista ārā, bet vakaros ielaista atpakaļ mājā. Darbojās precīzi kā pulkstenis, jo zināja, ka vakarā būs kārtējā liellopu gaļas porcija pieejama. Bet, ja esam mājās, un darām kādus dārza darbus, tad Sāra visbiežāk laiku pavada kopā ar mums - aktīvi novērojot (kvalitātes kontrolieris), kā tiek pļauta zāle, lasīti čiekuri, grābtas lapas, nesta malka vai kā notiek jebkādi remontdarbi. Tāda sajūta, ka ja Sāra mācētu runāt, tad būtu ļoti labs darbu vadītājs.

Pa vasaru Sāra iepazina apkārtnes kaķus un suņus. No sākuma ar kaimiņu kaķi Mētru bija simpātijas, vēlāk - kara stāvoklis. Putni interesē, bet neaizsniedzami. Taureņi un sienāži gan ir našķis brīžos, kad nevar sagaidīt vakara liellopa devu. Retu reizi, kāds putniņš vai tā daļa ir atnesta saimniecei, padalīties un palepoties. :)
Sāra un draudzene/konkurente Mētra
Pa šo periodu dažas reizes nācies braukt uz lielo pilsētu pie tantes, kas visu apčamda, iztausta, bet arī paglāsta. Vienreiz bija iekaisušas smaganas, vienreiz satraumēta aste (tā arī nesapratām, kas pie vainas, iespējams durvīs iespiests, iespējams kodiens, iespējams vēl kaut kas). Vienreiz taisīja sterilizāciju, kas bija priekšnosacījums no Sāras iepriekšējās dzīvesvietas. Bet kopumā Sāra ir pie labas veselība un ļoti atlētiska kaķene.

Pa vasaru Sāra bieži dzīvojās kopā ar ciemos atbraukušo kavalieri - Oliveru. Nevarētu teikt, ka simpātijas būtu abpusējas, bet Oliveram Sāra ļoti patīk. Sāra kā jau dāma, gan ir noraidošāka savstarpējā komunikācijā. :)
Sāras draugs Olivers
Neliels citāts, no iepriekšējā gada:

Ar Polundru kaķis saprotas labi jau no pirmās dienas, pret mani laikam vēl ir piesardzība (un vice versa). Ēd visu, ko dodam. Neko saplēsis nav, uzvedas ļoti kārtīgi un pieklājīgi (ok, tik vienā brīdī iedomājās, ka ir Pantera, un metās palmā, to apgāžot). Brīžiem pat nāk mīļoties. No rītiem sagaida mani pie guļamistabas durvīm, jo zina, ka tūlīt būs barošanas laiks. :) Sapnis, ne kaķis. Ok, dažas reizes ieskrāpējis, bet pats vien esmu vainīgs – pārāk mēģinu draudzēties. :D
Kaķis-kontrolieris, darbu novērošana
Nekas daudz nav mainījies. Polundrs ir galvenais saimnieks. Tomēr arī mani Sāra ir pieņēmusi. Ar svešiem cilvēkiem Sāra gan nedraudzējas. Kad vasarā nāca dažādi meistari, Sāra slēpās uz visu dienu. Ir nepieciešamas 3-5 reizes, lai Sāra iepazītu svešu cilvēku, un pamazām pieņemtu to savā uzticības lokā. Bet, kad cilvēks ir izturējis pārbaudi, tad Sāra ir ļoti mīļa. Pa šo laiku ir izkristalizējies tas, ka Sāra vislabprātāk ēd liellopu. Retāk un mazāk labi iet iekšā vista vai tītars. Jūras veltes gan neiet pie sirds.

Tad, kad pārvācāmies uz Carnikavu, bija periods, kad tika dauzīti trauki, tika uzrakti puķu podi (tas notiek arī šobrīd) un darītas citas nekārtības. Bet, kad transition periods bija pagājis, Sāra ir kļuvusi par gana paklausīgu un lielisku kaķeni.

Nedarbs un pieķertais :)

P.s. Par godu tam, ka Sāra nāk no http://patversme.lv/, šodien veicu ziedojumu - šī bloga reklāmas ieņēmumus (katru reizi, kad apmeklētājs nospiež uz kādu no reklāmas baneriem, gūstu ienākumu) par pēdējiem 2 gadiem (ap 80 EUR).



Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Komo ezers un Lugano

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā

Kazeņu ievārījums - ziemas kārums