Vēlēšanu prāta treniņš un izvēle

Ilgi domāju vai vērts rakstīt šo ierakstu. Tāpat internets ir gana pilns dažādu vairāk vai mazāk aģitējošu ierakstu un viedokļu par to kurš un kā vēlēs šajās Saeimas vēlēšanās. Netaisos ne par ko aģitēt, bet gan vienkārši atbildēšu uz jautājumu, ko man pēdējo mēnešu laikā ir uzdevuši gana daudzi un kas laikam ir populārākais jautājums šodien Rīgas ielās un krogos - “Nu, par ko tad Tu balsosi?”.
Uzreiz jāiedod fons - es nāku no jauktas ģimenes - Tēva puse krieviski runājoša, mātes puse - latviski. Pats sevi uzskatu par izteiktu latvieti. Tajā pašā laikā visu bērnību dabūju dzirdēt, nievājošas piezīmes par “tiem otriem”. Kopš tā laika manī nekad nav bijusi ne mazākās nacionālisma dzirksts nevienā no virzieniem. Nepārprotiet, esmu LV patriots un lepojos ar to, ka esmu Latvietis (kaut nu biežāk cilvēki spētu to pateikt vismaz paši sev). Ņemot vērā nacionālisma dzirksts trūkumu, divas partijas mani nekad nav uzrunājušas - “Saskaņa” un “Nacionālā apvienība”. Abu partiju ilgstoši piekoptā politika “dalīt nevis vienot” man nav pieņemama. Par “LKS” nemaz nerunāšu. Lai arī nevaru noslēpt to, ka esmu R.Zīles fans - man pašam ir žēl, ka tik inteliģents cilvēks ir politiskajā spēkā ar kuru man īsti nav pa ceļam.
Otrs faktors, kas jāuzsver - esmu liberālo vērtību aizstāvis. Ne tā, ka “klapes uz acīm” un neizprotu konservatīvu vērtību uzskatus, bet tomēr. Attiecīgi skaidrs, ka “JKP” arī nav īsti mana izvēle. Lai arī priecājos, ka aktīvo politiķu loku ir papildinājis transporta jomas profesionālis - T.Linkaitis. Ceru, ka no “JKP” rindām viņam izdosies iekļūt Saeimā.
“LRA” - īsti neredzu līderi un arī politisko virzienu. “NSL” - ēmm…es pat vairs nezinu, kas ir partijā, ja neskaita divus redzamākos kandidātus. Finansējums beidzies, arī partijas ideoloģiskais virziens pašķīdis.
Atliek “KPV LV”, “JV”, “Attīstībai/Par”, “ZZS” un “Progresīvie” no kā izvēlēties. 
Par “KPV LV” es pat nespēju noformulēt savu attieksmi. Vienkārši - “nē”. :) Tāpat gana daudz par to tiek diskutēts sociālajos medijos. Savā ziņā cepuri nost A.Kaimiņam un A.Gobzemam, par to, ka prasmīgi izmanto momentu, pieejamu finansējumu un aizjūrās atstrādātu stratēģiju. Čaļi galīgi nav stulbi, ja spēj ar (ne)kvalitatīva populisma palīdzību mobilizēt atsevišķu sabiedrības daļu. Sliktākajā gadījumā būs mērens haoss politiskajā skatuvē, labākajā gadījumā, gribētos cerēt, ka šis būs labs show-case kāpēc populisms nestrādā ilgtermiņā (žēl gan, ka būs pa***sti vēl 4 gadi). Turklāt iespējams, ka tie cilvēki, kas nekad nav balsojuši un bijuši politiski aktīvi pilsoņi ar “KPV LV” palīdzību kļūs aktīvāki un nākotnē veidos plašāku vēlētāju masu.
“ZZS”. Lembis. Brigmanis. Dūklavs. That’s it. Sorry guys. :) Atkal, žēl, ka gudra un bez šaubām talantīga politiķe DRO ir šajā kompānijā. Satiksmes ministrijā ZZS vadībā darās vnk haoss un neiedomājams vājprāts attiecībā uz lielo projektu pārvaldību (RB, dzelzceļa elektrifikācija, PV iepirkums, AB lidmašīnu iepirkums, AB akcionāra meklēšana u.c.). + Nesaprotu, kāda velna pēc partiju apvienībā joprojām ir “Zaļā partija”. ZZS zaļums nu pavisam noteikti nav dienaskārtībā.
“JV”. Viena no manām potenciālajām izvēlēm. Bet, bija sajūta, ka partija pazaudēja savu ideoloģisko līniju. Par to arī labi liecina, ka īsti nav atrodama partijas garā programma. Ideju ģenerētājs Ašeradens ir ok, bet rīcība brīžiem ir pārlieku haotiska un populistiska manai gaumei. Protams, visu cieņu E.Rinkēvičam, ļoti ceru, ka viņam izdosies saglabāt esošo amatu.
“Attīstībai/Par”. Nekad neesmu slēpis, ka esmu D.Pavļuta ekonomiskās domas (un citu talantu) cienītājs. Arī “PAR” savāktā cilvēku komanda man likās vairāk nekā simpātiska. Joprojām domāju, ka I.Viņķele, lai arī daudziem netīk, ir viens no retajiem politiķiem, kas LV ļoti labi pārzin sociālās sistēmas uzbūvi un ar to saistītos ilgtermiņa izaicinājumus. Arī jaunās sejas izskatās cerīgas - gana entuziastiski, izglītoti, motivēti un galvenais zinoši un kritiski domājoši cilvēki savākti. Ilgu laiku domāju, ka balsošu par “Par”. Tomēr, apvienošanās ar “LA”… tā arī nespēju to īsti sagremot. Lieliski saprotu, ka bez finansējuma tālu netiksi…bet tik ļoti sāp sirds, ka “Par” pietrūka drosmes turpināt pašiem vai apvienoties ar tiem, par kuriem balsošu...
“Progresīvie”. Lai arī partija uz politiskās skatuves ir jau kādu laiciņu, jāteic godīgi, tā nopietni viņus sāku uzlūkot kādu gadu atpakaļ. Un iemesls ir vienkāršs - viņu izstrādātā programma. Man šķiet es Latvijā neesmu redzējis tik detalizēti izstrādātu un savā starpā izdebatētu programmu (vienīgi prasījās redzēt kaut ko vairāk ekonomiskajā segmentā) kāda ir “Progresīvajiem”. Un man ir ārkārtīgi svarīgi, ka vismaz kāds savā programmā aizstāv vides jautājumus. “Progresīvie” ir īstenā zaļā partija LV.
Jā, jā - zinu visus tos argumentus, ko man tūlīt metīsiet sejā. “Nedabūs 5%”, “uz papīra visi gudri”, “vēlēšanu tiesības nepilsoņiem pašvaldībās” utt. Es to visu ļoti labi apzinos un esmu ņēmis vērā savās pēdējo mēnešu pārdomās. Un jāteic, ka šogad par to, par ko balsot, esmu domājis ilgāk nekā jebkad.
Interesanti, ka mana interese par “Progresīvie” sākās ar to, ka nedaudz par savulaik viņiem paņirgājos Twitterī:
Bet, lai aizkļūtu līdz viņu kalkulatoram, iepriekš bija jāieiet viņu mājaslapā. :) Attiecīgi, jau biju ieinteresēts.
Gada lielākā vilšanās man patiešām ir tas, ka “Par” pietrūka drosmes neapvienoties ar “LA”. Manā uztverē gandrīz ideāls fits un esmu visai drošs, ka 5% barjeru pārvarētu arī bez liela finansējuma. Bet nu, tā jau politikā ir - nav ne balts, ne melns, bet kaut kur par vidu. Man pašam mana izvēle ir neliels pārsteigums - vienmēr esmu bijis garlaicīgais balsotājs, un arī sociāldemokrātiskais virziens nav īsti mana stihija. Bet šī ir tā reize, kad esmu gatavs nestandarta risinājumam. Arī “Progresīvo” programmā ir punkti, kuriem nepiekrītu vai gribētu savādākus formulējumus, bet tas ir normāli. Iespējams viena gada uzturēšanās Ziemeļvalstīs arī ir darījusi savu un tagad saprotu to, uz kurieni tad “Progresīvie” vēlas virzīties. Paldies par ieguldīto darbu, +1 balss no manas puses.
P.s. “Progresīvie”, ja nu notiek tā, ka iekļūstat Saeimā - uz atlaidēm neceriet, būšu Jūsu lielākais kritiķis. :)


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Komo ezers un Lugano

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā

Kazeņu ievārījums - ziemas kārums