Pāriet uz galveno saturu

Pandēmijas laiks Helsinkos

Eh, cik gan sen šeit nekas nav rakstīts. Jāatzīst, ka pēdējā laikā iestājies manāms radošais apsīkums. Pat tagad, kad pasaule sagriezusies kājām gaisā, iedvesmas trūkst, lai arī liktos, tik daudz jauna par ko rakstīt. :)

Tulpju laiks Helsinkos
Tāpat kā daudziem, pandēmija diezgan sačakarēja arī mūsu plānus. Ilgāku laiku bijām plānojuši 2020.gada pavasarī izņemt ilgi taupīto paternitātes atvaļinājumu un doties blandīties pa pasauli. Plānos sākumā bija Āzija, tad Dominikāna, tad "piezemētāki" mērķi kā Itālija (yeah, right), Šveice, Austrija... Beigās paspējām aizceļot uz Tenerifi (mazliet paspējām pabaudīt marta sauli, Līva izbaudīt pludmales smiltis, bet pēc būtības dzīvojām lockdown režīmā), un "evakuēties" atpakaļ uz Helsinkiem, kur godprātīgi pavadījām 2 nedēļas pašizolācijā. Žēl, bijām šo atvaļinājumu ilgi plānojuši un organizējuši visu tā, lai mums ir 7 nedēļas kopā ceļojot skaistās vietās, prom no ikdienas un ierastajiem skatiem. Bet nu ok, vietai nav tik daudz nozīmes - galvenais, ka esam kopā un pie labas veselības. Šī situācija tikai vēlreiz parādīja, ka pārlieka plānošana tāpat ne pie kā laba nenoved. :)

Atgriežoties Helsinkos: pretstatā lielai daļai sabiedrības, varētu teikt, ka esošā situācija mums nav būtiski mainījusi ikdienu. Tā kā šeit, Helsinkos, dzīvojam, "ne savā" vidē, arī iepriekš mūsu socializēšanās bija visai limitēta. + Mūsu mazais ikdienas kalendāra plānotājs dzīvi plāno neatkarīgi no tā vai pandēmija tur, aiz loga, ir vai nav...
Lai arī lielākā daļa ierobežojumu (kas starp citu nemaz tik ierobežojoši te, Somijā, nemaz nav bijuši - pēc būtības kādu laiku slēgtas skolas un sabiedriskās ēdināšanas iestādes) jau ir atcelti vai tuvākajā laikā tiks atcelti, mēs turpinām dzīvot de facto pašizolācijas apstākļos. Ņemot vērā, ka mums šeit, nav nekāda atbalsta tīkla, īsti nevaram atļauties saslimt. Vismaz, ne vienlaicīgi, jo nebūtu, kas pieskata bērnu. Attiecīgi, joprojām uz veikaliem, kafejnīcām neejam, nemaz nerunājot par sabiedrisko transportu vai citām vietām ar augstu vīrusa ķeršanas potenciālu. Ēdienu reizi divās-trīs nedēļās piegādā K-Market (analogs "Rimi"). Sanāk paliela plānošana un piegādes dienā arī krāmēšanās (parasti ap 10-12 kastēm), bet savā ziņā arī ir ērti. Noteikti arī dzīvei normalizējoties, izmantosim pārtikas piegādes pakalpojumu - ilgstoši glabājamās preces šādi daudz ērtāk sagādāt, īpaši, ja dzīvo bez auto. Jā, ziemā bija neērtības, ka katru dienu svaigus augļus/dārzeņus nevarēja dabūt, bet tagad pavasarī/vasarā parādās alternatīvas, kā, piemēram, āra tirgi. Maizi (tāpat kā tagad daudzi) cepam paši. Cept maizi ir modīgi, bet mūsu gadījumā labi bija tas, ka jau iepriekš cepām, attiecīgi šī nav sekošana trendam aiz neko darīt, bet gan vienkārši svaigas maizes cepšana savām vajadzībām, kas arī pie reizes mazina nepieciešamību pēc veikala. Kāds laiciņš gan pagāja, kamēr piešāvos pie šī dzīvokļa krāsns. Laika gaitā ir kļuvis vieglāk, vietējie biznesi pielāgojušies situācijai - arvien vairāk visādas piegādes opcijas, tirdzniecība pa logiem un durvīm, tagad arī āra kafejnīcu opcijas parādās. 

Šķiet cilvēki kopumā pret Covid-19 attiecas gana nopietni. Protams, tāpat kā visur - cilvēki ir dažādi. Ir tādi, kas ļoti nopietni gatavojās iziešanai no mājām, slauka durvju rokturus, katrā kabatā pa spirta šķīdumam, maska uz sejas, un aiziet... ir tādi, kas dzīvo kā līdz šim, mazāk izmanto sabiedrisko, biežāk mazgā rokas, bet neko sev baigi neatsaka. Un ir tādi, kuriem po... uz visu. Dzīvo kā agrāk, un vēl vairāk - šķiet, gūst baudu no apkārtējo biedēšanas ar savu uzvedību. Bet, in general, es teiktu, ka somi gana atbildīgi. Vienīgais, kas traucē pilnvērtīgai cīņai pret Covid-19 ir somu apsēstība ar rindām un saldējumu... Labi, tas puspajokam, bet somu tradīcijas pavasarī, kad tiklīdz termometra stabiņš rāda vairāk par +5C, drūzmēties un stāvēt mega-garās rindas pakaļ saldējumam, ir apbrīnojamas. Vakar redzēju šķiet 50 m garu rindu uz saldējuma kiosku, varu tikai apbrīnot tos cilvēkus, bet vismaz 2m intervāls tiek ievērots. :) 

Pandēmija mani ir piespiedusi strādāt no mājām. Ir savi plusi un mīnusi. Neapšaubāmi, lielākais pluss ir tas, ka jebkurā brīdī, bez/maz-jēdzīgas kafijas pauzes vietā, varu aiziet paspēlēties ar meitu, paēst kopā pusdienas vai iziet pastaigāt. Visforšākie ir rīti, kad kopā ar meitu ceļamies, ēdam brokastis, mazgājamies un lasām grāmatu. Tad nododu meitu mammai, un pats dodos strādāt. Agrāk vienmēr uz darbu aizdevos vēl pirms pārējie ir modušies. Šī ir ļoti patīkama pārmaiņa, un pat nezinu kā būs atgriezties pie "vecā modeļa". 
Pie mīnusiem noteikti jāmin ergonomika - nav man ērtas vietas mājās, kur strādāt. Ja kļūs skaidrs, ka šī situācija ievelkas, nāksies investēt galdā/krēslā. Arī koncentrēšanās spējas man mājās ir zemākas, internets lēnāks un raustīgāks, IT sistēmas ne vienmēr strādā, un ko tur liegties...daudzas lietas atrisināt klātienē būtu vieglāk un ātrāk. Attiecīgi, man kopējā produktivitāte noteikti ir zemāka, nekā iepriekš. Bet, es par to nepārdzīvoju, tāda ir situācija, citiem situācija ir būtiski sarežģītāka. Labi, ka situāciju apzinās arī priekšniecība, kolēģi un vissbeidzot - klienti. Tajā pašā laikā, skatos uz kolēģiem, un saprotu, ka es vēl diezgan ātri pielāgojos jaunajai situācijai. Mana līdzšinējā darba pieredze, kas iekļāva sevī gana daudz attālinātās komunikācijas, ļauj man vieglāk iekļauties jaunajā ritmā. 

Līva (1g4m) ar katru dienu kļūst arvien...hmm...pieaugušāka. Varam jau pamazām komunicēt, kaut ko sarunāt. Līva ir iemācījusies staigāt, skraidīt, griezties pa savu asi. Bez “mamma” un “teta”, jau saka “gaļa”. :) Un “nanna” (vanna), “pamp” (pamperis), “kaka”, “tu-tu” (vilciens), “brm-brm” (tramvajs), “ba” (bumba, vai jebkas apaļš), “bē” (aita), “ūūūū” (vilks), “pēk-pēk” (pīle). Katru dienu kaut kas pamazām nāk klāt. Siltākam laikam iestājoties, arvien vairāk laika pavadām ārā - parkos, pie jūras, pilsētā. Līvai patīk suņi, putni un vāveres. Dažreiz pat nesanāk iemigt, jo tik daudz suņu apkārt, ka nevar taču gulēt. :) Līva tētim palīdz izkrāmēt un iekrāmēt trauku mazgājamo mašīnu un veļasmašīnu. Līva ēd gandrīz visu, ir iemācījusies ar ēst ar karoti un dakšu. Dažreiz sanāk nošmucēties, bet iet arvien labāk, īpaši, ja tiešām gribās ēst. :) Vienvārdsakot, ir interesanti. Mums šonedēļ piegādāja velosipēdus no LV, attiecīgi mūsu areāls būtiski paplašinās. Savādāk tuvākos rajonus esam izstaigājuši krustu-šķērsu, un ja gribās, ko savādāku, tad jādodas vismaz 10km pastaigās. Mūsu pastaigas pārsvarā ved pie dabas - uz jūrmalu, uz kādu no tuvējām salām, uz mežu. Bet, kad spēka kājās vairāk un ir arī brīvs laiks, tad dodamies uz botānisko dārzu, kas šajā laikā ir īpaši krāšņs, un interesanti, gana tukšs. Lai arī atrodas pašā centrā, iekļūšana tajā nav tik viennozīmīga, kas acīmredzot pasargā to no lielākiem pūļiem. Neatņemam sastāvdaļa botāniskā dārza apmeklējumam ir arī blakus esošā munkki (virtuļi)/perunapiirakka (tradicionālas kartupeļu maizītes) ceptuve, kur, šķiet, ir vienas no labākajām Helsinku kanēļmaizītēm. Dažreiz pastaigās dodamies arī uz mums netālu esošo Hietaniemi (tulk.: smilšu pussala), kas galvenokārt zināms ar pludmali, pastaigu takām, kapiem un bijušo psihiatrisko slimnīcu. Izklausās dīvaini, bet viens no šī Helsinku gala labākajiem parkiem/pastaigu vietām. Ļoti skaisti un kopti kapi, kā arī skaista teritorija ap slimnīcu.

Ja nopietni, tad tikai nesen sapratu, ka pandēmijas radītie jauni apstākļi, mums patiesībā nemaz ļoti "nekož". Jā, trūkst iespējas aiziet uz kādu muzeju, pabraukāt ar metro (kas tik ļoti tīk Līvai), aiziet uz kādu interesantu veikalu vai kafejnīcu. Bet tajā pašā laikā, tie ir tādi nieki... Ir tikai viena lieta, kas man trūkst - tā ir iespēja būt mobilam. Iespēja aizbraukt uz Carnikavu, satikt radiniekus un draugus. Pārējais viss ir risināms un atrisināms. 

Bildes slinkums likt, dažas pēdējās bildes var redzēt





Komentāri

  1. Vāciešiem arī patīk garās rindas pēc saldējuma. Īpaši promenādēs pie ūdens.

    AtbildētDzēst
  2. FYI (man pagājušogad tas bija jaunums): Tehnikas (monitors, galds, krēsls, austiņas, klaviatūra, etc) utml pirkumi, lai iekārtotu home office ir tax deductible + pats fakts ka daļu no 'primary income' ģenerēji no vietas kas nav darba devēja nodrošinātā darba vieta arī ir tax deductible!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, šo kaut kur jau lasīju. No kolēģiem gan tagad dzirdēju, ka dabūt jēdzīgu dīlu galda + krēsla iegādei esot visai sarežģīti. Jāiet uz ofisu nospert pa nakti. :D

      Dzēst
    2. Lai gan man pašam nav (mazliet nožēloju ka nesaņēmos), IKEA ar manuāli regulējamo augstumu (lai var izmantot arī stāvot) būtu mana izvēle tagad; ērta krēsla iegāde sarežģīta, tur 100% piekrītu :(

      Dzēst
  3. Baudi šo brīdi, cik vari.
    Bērns aug ātri, viss labais šodien ir vislabākais šodien. Rīt varbūt jau būs citas intereses.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Komo ezers un Lugano

Jau izsenis esmu gribējis aizbraukt uz Komo ezera apkārtni. Tomēr katru gadu, pienākot atvaļinājuma ceļojuma izvēlei, izvēlējāmies ko citu. Jo no vienas puses Komo ezera apkārtne ir debešķīgi skaista, bet ir arī savi mīnusi – daudz tūristu un ceļot pa apkārti ir arī padārgi, jo apgabals mudž no slavenajiem&bagātajiem. Tomēr šogad, plānojot atvaļinājumus, saskārāmies ar laika ierobežojumiem, tādēļ izvēlējāmies beidzot veikt jau sen izstrādātu maršrutu (šķiet, ka 2-3 gadus atpakaļ diezgan detalizēti jau biju uztaisījis šo maršrutu). Viena no skaistajām mājām Komo ezera krastā Izlidošanas dienā jutos mazliet dīvaini. Vēl iepriekšējās dienas rītā modos Parīzē, tagad mājās, bet jau bija jādodas tālāk. Faktiski mājās tik vien kā paspēju kā nomainīt "komandējuma komplektu" uz "atvaļinājuma komplektu" un aiziet. Tomēr jāatzīst, ka vēl pirmās dienas Itālijā jutos ne savā ādā – tā kā vēl domās Parīzē, tā kā mājās, bet nē – jau Itālijā. :) Villa Balbinel

Vīns, saule, kristālzils ūdens - 14 dienas Sicīlijā

Šoreiz nedaudz par mūsu ceļojumu uz Sicīliju. Atšķirībā no iepriekšējām reizēm man ir slinkums daudz rakstīt, tāpēc centīšos īsi, uzsvarus liekot uz padomiem un piedzīvojumiem. Kāpēc Sicīlija? Sicīlija ir fantastiska vieta tās vēstures dēļ. Ja mēs runājam, ka Latvijai ir gājušas pāri visas tautas pēc kārtas, tad ir vērts ieskatīties kam tik nav piederējusi Sicīlija. Un tieši tas raisa interesi – Sicīlija ir 2.5 reizes mazāka par LV, bet tik dažāda. Atsevišķos Sicīlijas reģionos ir jūtams Grieķu, Romiešu, Bizantijas, Normāņu un Arābu pieskaņa. Tik dažāda arhitektūra, tik dažāda virtuve, cilvēki un ikdiena. Un to visu var apskatīt salīdzinoši īsā laika periodā. Tieši tāpēc izvēlējāmies Sicīliju – emocijām un jauniem iespaidiem pilns ceļojums tikai 2 nedēļās. Uzreiz varu teikt, ka nav iespējams 2 nedēļās apskatīt visu Sicīliju – intuitīvi šķiet, ka pietrūka kādas 10 dienas, bet tas labi – tātad būs kādreiz iemesls atgriezties. Neapskatījām Sicīlijas dienvidaustrumu daļu ar kalnu pilsētām

Bronza Tamperē

 Nav jau daudz ko rakstīt, paši visu redzējāt. Mums bija tā priekšrocība būt Tamperē, arēnā. Laikam ir bijis vērts dzīvot Somijā pēdējos sešus gadus, kaut vai, lai piedzīvotu 28.maija vakaru Tamperē. Hokeja spēle paliks vēstures grāmatām, bet man atmiņās paliks notiekošais pašā arēnā un ne-latviešu reakcijas uz notiekošo. Mums, LV hokeja faniem, šāda atmosfēra gadu gaitā ir kļuvusi par normu, bet šo fenomenu nepiedzīvojošajiem – maigi izsakoties -  pārsteigums. Ienākot arēnā, trokšņa un emociju vilnis ir tik spēcīgs, ka "gāž no kātiem". Grūti teikt, cik tieši LV fanu vakar bija arēnā. Kopumā spēli apmeklēja 11 tūkstoši skatītāju. Formāli, no Latvijas, šķiet bija kādi 5-8 tūkstoši (redzēju arī daudz vietējo latviešu). Cik cilvēku fanoja par Latviju? 10,9 tūkstoši. Ja ne vairāk. :D Par Latvijas vārtu guvumiem priecājās Kanādieši, Somi, Vācieši un pat tie daži retie Zviedri (kas vēl joprojām dusmojās uz Latviju, jo sarkanbaltsarkano vietā gaidīja atpakaļ Tamperē savu komandu

Vēlais pavasaris

Klāt jau aprīlis, bet Helsinkos joprojām gana ziemīgi skati. Nedēļu atpakaļ bijām "izbēguši" uz nedēļas nogali Vīnē (kur bija lieliski +20C), pēc kuras, pilnīgi neticās, ka, paraugoties ārā pa logu, joprojām sniega čupas un aizsalis kanāls, pa kuru pat cilvēki mēģina šļūkāt. Šis ir bijis daudzejādā ziņā dīvains pavasaris ar daudz notikumiem gan globāli, gan arī mūsu pašu ikdienā. Vēl nepaspējuši īsti atgūties no Covid mocībām, jau piedzīvojam kara šausmas tepat tuvumā.  Man pašam interesanti vērot to, cik ļoti dažādi kara šausmas "virpuļo" abās informatīvajās telpās - Latvijā un Somijā. Lai arī abās valstīs Krievijas kā agresora risks ir sen zināms un prognozēts, pastāv atšķirības kaut vai tādēļ, ka Somija nav NATO locekle. Tad nu jauājumi nav tik daudz par to, kurš nāks palīgā, cik par to - kā sevi aizsargāt. Protams, karš uzjundījis arī diskusiju par NATO. Un lai arī atbalsts Somijai NATO ir audzis, sabiedrībā tāpat virmo gana asas diskusijas . Tas, kas mani neda

Negaidītais Turkmēņu plovs Dubajā

Decembra otrajā pusē beidzot izrāvāmies no sava darbs-mājas-bērna slimošana trijstūra. Šoreiz izbēgām uz Dubaju, Apvienotajos Arābu Emirātos. Pēc ilgākiem laikiem izbēgām no Eiropas. Teikšu godīgi, Dubaja nekad ne tuvu nav bijusi mans sapņu galamērķis. Pilsēta, kas izaugusi mazliet nekurienes vidū, tuksnešu ieskauta, mani neuzrunāja. Tajā pašā laikā, šoreiz izvēli noteica faktoru kombinācija - “logs” Covid ierobežojumos (knapi, knapi paspējām), nu jau gandrīz trīsgadnieces faktors un attiecīgi vēlme pēc ērta transporta, kā arī vēlme pēc silta klimata pēc n-to rudens vīrusu pārslimošanas. Šādām prasībām no Helsinkiem nemaz tik daudz opciju nav - Kanāriju salas/Malaga (bet laikapstākļi var būt visādi decembrī), Taizeme - bet patāls lidojums, ja ir tik nedēļa laika, tad īsti neatmaksājas), kā arī Dubaja. Izvēle krita par labu Dubajai, jo 6-7h tiešais lidojums ar Finnair, ap 25-28C gaisa temperatūra un ap 23-24C ūdens temperatūra. Lidojām ar Finnair, par biļešu cenām nemācēšu teikt, iz